Vi benytter cookies til at forbedre brugeroplevelsen.Læs mere om cookies

Mårhund (Nyctereutes procyonoides)

mrhundforsidepix.jpg

Lille rovdyr - stor trussel

Mårhunden er et effektivt og alsidigt rovdyr, der kan være en alvorlig trussel mod nogle af de mest sarte og beskyttede dyrearter i den danske natur. Særligt områder med mange ynglende fugle som vadehavet, vejlerne og områderne ved Stadil Fjord kan tage alvorligt skade, hvis mårhunden får frit spil. Men også i mindre søer vil fugle og padder få en ny fjende, der i modsætning til ræven ikke er bange for at blive våd.

Ud over truslen mod beskyttede dele af den danske natur, så kan mårhunden være bærer af den farlige bændelorm Echinococcus multiloculus, der i værste tilfælde kan være dødelig for mennesker.

Mårhunden er en invasiv art. Det vil sige, at den ikke naturligt hører til i den danske natur. Men der er fare for indvandring af mårhunde fra Tyskland. Allerede i dag er der en bestand af mårhund særligt i Vestjylland, der formentlig er efterkommere af tamme dyr, der er undsluppet fra fangenskab.

Det diskuteres fra tid til anden, om det nu også er bevist, at mårhunden vil være til skade for naturen. Naturstyrelsen har valgt at være på den sikre side. Læs her hvorfor

Det er ikke lovligt at anskaffe sig en mårhund som kæledyr, og der er særlige regler for eksisterende hold af mårhund i fangenskab. Læs mere her

Naturstyrelsen har iværksat en indsatsplan der skal sikre, at der ikke er en ynglende bestand af mårhunde i Danmark i 2015. Planen er del af et fælles, nordisk projekt og indeholder en række initiativer, som Naturstyrelsen og Danmarks Jægerforbund samarbejder om at føre ud i livet.

linkpejling.jpg

Vi har en plan

Sammen med EU, de øvrige nordiske lande og Danmarks Jægerforbund arbejder vi på at holde mårhunden ude af Danmark. Læs her hvordan

linkhvordanserdenud.jpg

Sådan ser den ud

Det kan være svært at være sikker i farten, når man har set en mårhund. Mange forveksler den med vaskebjørne eller grævlinge. Lær at spotte en mårhund her

LinkMrhundudbredelse.jpg

Mårhunden spreder sig

Mårhunden spreder sig hurtigt, og når den kommer til et nyt land formerer den sig i en hastighed som få andre. Læs om erfaringerne her, og hvorfor den skal holdes ude af Danmark.

Linkhundogmrhund.JPG

Er du stødt på én?

Naturstyrelsen har behov for hjælp fra alle sider, hvis vi skal holde mårhunden fra at bide sig fast i Danmark. Derfor er det vigtigt, at du siger til, hvis du støder på en mårhund. Læs her hvordan .